<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%> Traditionel osteoporose medicin gør muligvis mere skade end gavn !
Medicinsk fagperson:
Kodeord:

I følge WHO lider 400,000 danskere af knogleskørhed (også kaldet osteoporose).
Når man er ung, bliver ens knogler - ligesom andre kropsdele - konstant fornyet i takt med at gamle celler dør og erstattes af nye, raske celler. Hvad knoglevævet angår, fortsætter denne proces hele livet, men på et tidspunkt - efter at man er fyldt 35 år - begynder knoglevævet at blive mindre tæt, fordi der dør flere celler end der kommer nye til.

Når man har knogleskørhed, får man lettere knoglebrud. Knoglebrud sker hyppigst i håndleddet, i ryggen og i hofteleddet. I Danmark får ca. 10.500 mennesker brud på lårbenshalsen hvert år.

Osteoporose og knoglebud er idag et globalt problem, med mere end 200 millioner mennesker som lider af knogleskørhed. Det er derfor et meget attraktivt område for lægemiddelindustrien og der er også de snere år udviklet en række syntetiske lægemidler der skulle have effekt på osteoporose.

Traditionel osteoporose behandling
Der findes forskellige syntetiske lægemidler der anvendes i behandlingen af osteoporose. De hyppigst anvendte lægemidler er de såkaldte bisfosphonater (Fosamax, Boniva). Bisphosphonater nedsætter osteoklast aktiviteten (knoglenedbrydningen) og knogleomsætningen, hvorved knoglemineral tætheden øges. Behandlingen fører til en let øget knoglemineraltæthed på mellem 5-9% i rygsøjlen og på 2-6% i hofteregionen.
Men disse syntetiske lægemidler har en række meget uheldige bivirkninger.

             Bivirkninger ved osteoporose lægemidler:
(Citat fra Lægemiddelkataloget & FASS)

Disse osteoporose lægemidler kan give følgende bivirkninger:

  • Smerter eller svie i maven, forstoppelse, diarré, øget luft fra tarmen, sår i spiserøret og mundhule, synkebesvær og sure opstød.
  • Kvalme, opkastninger, mavesår
  • Ledsmerter, muskelsmerter og muskelkramper
  • Hovedpine
  • Hududslet, kløe, rødme af huden, hudoverfølsomhed for lys/ sol
  • Influenzalignede symptomer
  • Feber
  • Øjenbetændelse (uveitis, skleritis)
  • Allergiske reaktioner.
  • Øget risiko for atrieflimmer.
  • Nedbrydning af knoglevæv i kæben også kaldet kæbenekrose (”Rotting Jaw Bone”).
  • For lav serum kalcium
  • For lav serum fosfat

References:
FDA MedWatch - http://www.fda.gov/medwatch/safety/2008/safety08.htm#Bisphosphonates
Sedghizadeh, P. & all. “Oral bisphosphonates use and the prevalence of osteonecrosis of the jaw.” Journal of the American Dental Association. Vol. 140:(1) 61-66. 2009.
http://www.fosamax.com/alendronate_sodium/fosamax/consumer/side_effects/index.jsp
http://www.evista.com/pat/pat330_side_effects.jsp
http://www.boniva.com/about_boniva/side_effects.aspx

Dr. Bo Nielsens kommentarer:
Inden du træffer din beslutning om, hvorvidt du vil at indtage et specifikt syntetisk lægemiddel, mod osteoporose, resten af dit liv, bør du opveje fordele og ulemper. Du bør også undersøge om der findes bivirkningfrie alternativer, der er ligeså effektive, men uden de syntetiske lægemidlers bivirkninger. Desværre er kun få danske læger vidende om de bivirkningsfrie alternativer til den traditionelle medicin og kan derfor sjældendt rådgive deres patienter om disse muligheder.

Ifølge en svensk undersøgelse er en væsentlig grund til at de fleste læger ikke kender til andre behandlingsformer, at 98% af alle medicinsk information er direkte eller indirekte sponsoreret af lægemiddelindustrien. En anden ny undersøgelse viser, at de fleste lægemiddelvirksomheder bruger dobbelt så mange penge på markedsføring, som på forskning i nye behandlinger.

Mangel på viden om bivirkningsfrie alternativer til den traditionel medicin er et stigende problem for flere og flere mennesker, som i stigende grad bliver opmærksomme på begrænsningerne i den traditionelle medicin. Osteoporose behandling er et godt eksempel på, at der findes 100% naturlige kosttilskud med lige så god effekt som de syntetiske lægemidler, men som er helt uden de ubehagelige bivirkninger af de syntetiske lægemidler. Mange opfatter det ligefrem som absurd at man kan anbefale et lægemiddel med de nævnte bivirkninger til en tilstand (osteoporose) som man ekstremt sjældent dør af, og som personen skal tage resten af livet.